Често задавани въпроси

Можете да платите поръчката си с кредитна или дебитна карта, по банков път или с наложен платеж

Да, всички наши очила имат 2 години гаранция, която покрива щети от фабрични дефекти. Всички други дефекти, възникнали в следствие на нормална употреба или резултат от удар, счупване или друга външна намеса не се покриват от гаранцията.

Да, можете да въведете името на фирмата си във фактурата, докато въвеждате личните си данни, когато поръчвате.

С цел опазване на околната среда ще получите вашата фактура по имейл катоPDF файл.

Доставките се осъществяват чрез куриерски фирми ЕКОНТ ЕКСПРЕС или Спиди

Ние обработваме нашите поръчки всеки ден в 18 часа и ги изпращаме на следващия работен ден. Куриерските фирма обикновено извършват доставките в рамките на 1-2 работни дни след изпращането на поръчката от нашия склад. Всяка пратка се изпраща с автоматично активирана опция Преглед и Тест.

Ако поръчката ви е на стойност повече от 30 лв, доставката ще бъде за наша сметка. В противен случай транспортните разходи са около 5.50лв до офис на Еконт, 4лв до офис на Спиди или 5.50 лв. до адрес със Спиди

Ние много съжаляваме да научим, че се е случило подобно нещо. Възможно най-скоро, след като откриете дефекта се свържете с нас и ни информирайте за номера на вашата поръчка и описание на повредения детайл (най-добре със снимки).Веднага, след като получим повреденият или счупен продукт, ние ще ви върнем заплатената за доставката сума и ще заменим дефектният продукт с друг или ще ви върнем парите, възможно най – скоро.

Имате право да върнете или замените закупен продукт в рамките на 30 дни от датата на закупуване. Върнатият продукт трябва да е опакован в същата опаковка, в изряден търговски вид, без следи от употреба или драскотини. Транспортните разходи за връщане са за сметка на купувача. Можете да върнете закупен продукт като го изпратите по куриер с опция плащане при доставка. Ако желаете да върнете продукт, моля попълнете нашата Форма за връщане

Scroll to Top